Svenska journalen (Dagen, nr:6 2003)

Foto: Jan Düsing

Nya möjligheter Konflikter innebär också möjligheter. Om man vågar utrycka sina känslor och behov, och dessutom står ut med att andra gör det, kan grälen bli en bra start på ett bättre förhållande.

Semesterfrid? Visst…

…men var inte rädd för konflikter. Om ni vågar vädra luften kan semestern bli början på en bättre relation.

RÄDD FÖR ATT DET ska bli bråk under semestern? Var inte det. Konflikter innebär också möjligheter. Om man vågar uttrycka sina känslor och behov, och dessutom står ut med att andra gör det, kan grälen bli en bra start på ett bättre förhållande.

Vår föreställning om syftet med en relation är ofta att man ska smälta samman, tycka lika om allt och dela på allt. En fungerande relation innebär tvärtom att vars och ens behov får utrymme utan att den andre känner sig avvisad och hotad, säger Pamela Sjödin-Campbell.

HON TYCKER ATT BÅDE MAN och kvinnor behöver bli bättre på att utrycka vad de behöver. Struntar man i sina egna behov är det lätt att känna sig som ett offer.

– Men det är också viktigt att lära sig lyssna på sin partner. Det krävs tid, träning och kärlek för att lära sig hur ens partner fungerar. Men, som sagt, ta det lugnt första semesterveckan. En bra förhandling kräver tid, lugn, sinnesro, gott humör och humor.

SÅ KAN MAN DÄMPA sin irritation lite grann tills orken kommit åter kan semesterns konflikter trots allt bli givande. En bra semester kan kitta ihop familjen så att man bättre klarar vardagen, men bra är inte samma sak som konfliktfritt. Men självklan: En relation kräver omsorg hela året. Det räcker inte med semestern. Man måste ha en vardag att ha det bra i. Har man pratat med varandra under året och också diskuterat vad man vill på semestern är chansen till en bra semester större. Om man inte hunnit prata med varandra tillräckligt under året utan bara lyckats hålla näsan över vattenytan är det inte så konstigt om grälen trycker på.

ÄR FÖRHÅLLANDET RIKTIGT dåligt blir det inte bättre under några få veckor. Det är lätt att tro att en resa till Söderhavet ska göra det hela bättre, men man tar med sig den dåliga relationen vart man än åker. Vad ska man göra med semestern om man har det väldigt dåligt som par? Pamela Sjödin-Campbell råder att ta några dagar ensamma på var sitt håll. Kanske kan ett annat par hjälpa till att prata er fram till vad ni har för behov och se till att ni kommer överens.

OCH GLÖM INTE att vila upp dig. När du ar utvilad ar det lättare att prata och arbeta på relationen. Glöm inte att det finns professionell hjälp!

 

Text: Charlotta Sewerinson